Institutional Development of Organic Farming in the EU

Instytucjonalny rozwój rolnictwa organicznego w UE

Mirela Tomaš Simin*, Dragan Milić, Marica Petrović,
Danica Glavaš-Trbić, Bojana Komaromi, Katarina Đurić

University of Novi Sad, Faculty of Agriculture, Trg Dositeja Obradovića 8, Novi Sad, Serbia
*E-mail (Corresponding Author): mirela.tomas@polj.edu.rs, mirelat@polj.uns.ac.rs

Abstract

The concept of sustainable development has been attracting the attention of the scientific and professional community for decades. Various researches and papers focused on the concept of sustainability, exploring it through the prism of the economic, ecological and social subsystem. In this paper, the authors focus on agriculture and its sustainability. Starting from the assumption that organic farming is a sustainable system production, the authors turn to institutional support, trying to find a link between EU agricultural policy (CAP) and the growth of areas in organic agriculture. The research showed that this kind of support system failed to play the role that was intended for it and did not lead to mass acceptance of organic agriculture everywhere. Authors on the example of Denmark, Germany and Italy show the extent to which state support has influenced the expansion of areas under this system. Also, the comparison with the US agricultural policy leads to the conclusion that support policies for organic production constructed on a one-dimensional focus of payments per unit area will not lead to the expected results in terms of further progress and development of the organic sector.

Key words: organic farming, CAP, sustainability, development, subsidies

Streszczenie

Koncepcja zrównoważonego rozwoju przyciąga uwagę środowiska naukowego i zawodowego. Różnorodne badania i artykuły koncentrowały się na koncepcji zrównoważonego rozwoju, eksplorując ją przez pryzmat podsystemu ekonomicznego, ekologicznego i społecznego. W niniejszym artykule autorzy koncentrują się na rolnictwie i jego zrównoważeniu. Wychodząc z założenia, że rolnictwo organiczne jest produkcją systemową zrównoważoną, autorzy zwracają się ku wsparciu instytucjonalnemu, próbując znaleźć związek między polityką rolną UE (WPR) a wzrostem areału w rolnictwie organicznym. Badania wykazały, że tego rodzaju system wsparcia nie spełnił przewidzianej dla niego roli i nie doprowadził wszędzie do masowej akceptacji rolnictwa organicznego. Autorzy na przykładzie Danii, Niemiec i Włoch pokazują, w jakim stopniu wsparcie państwa wpłynęło na ekspansję obszarów objętych tym systemem. Również porównanie z polityką rolną USA prowadzi do wniosku, że polityki wsparcia produkcji organicznej zbudowane na jednowymiarowym skupieniu płatności na jednostkę powierzchni nie doprowadzą do oczekiwanych rezultatów w zakresie dalszego postępu i rozwoju sektora organicznego.

Słowa kluczowe: rolnictwo organiczne, CAP,  zrównoważoność, rozwój, subsydia

Problemy Ekorozwoju 18(1)2023: 120-128

DOI: 10.35784/pe.2023.1.12

Submitted: 27.04.2022, accepted: 9.06.22, published on-line: 1.01.23

PDF (FULL PAPER)